Emas sebagai logam industri

Salam sejahtera semua,

Harini saya nak share tentang salah satu fungsi emas yang ramai orang tak tahu atau tak perasan. Selalu bila sebut tentang emas, kita hanya fikirkan barang kemas dan emas jongkong, tak gitu? So.. harini jom kita tengok kegunaan emas yang lain iaitu sebagai bahan mentah dalam industri pembuatan dan teknologi.

Zaman sekarang ni kita tak boleh lari dari penggunaan gajet, kan? Semua orang mesti ada guna handphone, tab atau laptop sama ada untuk kerja atau hiburan seperti update status di media sosial. Bila pulang ke rumah pula, mesti ada guna pelbagai alat elektronik yang lain seperti television, komputer, peti sejuk, mesin basuh dan lain-lain.

Awak tahu tak sebenarnya alat elektronik yang kita guna tiap-tiap hari ni perlukan sedikit EMAS dalam pembuatannya. Mungkin tak banyak, tapi sifat emas sebagai logam konduktor yang lasak dan tahan hakisan membuatkannya bahan mentah yang tiada gantinya dalam gajet berteknologi tinggi.

Sebagai contoh, harini saya nak cerita tentang 5G iaitu teknologi rangkaian internet berkelajuan tinggi yang bakal menggegar dunia dalam masa beberapa tahun akan datang. Tonton video tentang 5G di bawah:

Seperti yang anda dah lihat, perkembangan teknologi 5G memerlukan pembinaan infrastruktur baru seperti ‘menara pencawang’ yang mampu support teknologi 5G. Tujuan saya share tentang penggunaan emas dalam industri dan teknologi ni supaya awak boleh bayangkan peningkatan NILAI emas pada masa hadapan.

Macam contoh di atas, pembinaan menara-menara 5G tentunya akan menggunakan bahan mentah seperti EMAS dalam kuantiti yang banyak. Ini akan menyebabkan berlakunya peningkatan terhadap permintaan logam EMAS. Dan ini seterusnya akan menaikkan harga EMAS dunia dalam jangka masa panjang 😁

Istimewa kan logam emas. Permintaan untuk emas akan sentiasa naik seiring dengan pertambahan populasi manusia di dunia ni. Sebab tu simpan EMAS ni sangat berbaloi, nilainya akan sentiasa naik. Sebaliknya berlaku bila kita simpan wang kertas, yang mana nilainya akan dihakis inflasi setiap tahun.

Jika anda tak pasti bagaimana nak simpan emas, saya boleh bantu.

Ikhlas dari sahabat emas anda,