ILMU EMAS semahal emasnya

Salam sejahtera, Bila kita sebut tentang pendidikan, kita akan terbayangkan budak-budak comel dengan pakaian seragam bawa beg penuh dengan buku pegi sekolah. Tak kira peringkat UPSR, SPM, atau Ijazah, diaorang akan belajar sungguh-sungguh supaya cemerlang dalam peperiksaan. Dengan pencapaian ini, mereka akan dapat pekerjaan yang baik, dan secara rasmi TAMATLAH sesi pembelajaran. Lepas ni hanya perlu kerja, kerja dan kerja. …

Daulat Tuanku!

Salam sejahtera semua, Baru-baru ni YDPA kita yang ke 15 iaitu Sultan Muhammad V telah meletakkan jawatan yang telah disandang baginda sejak 2016. Jadi hari ni, saya nak kongsikan salah satu implikasi daripada peletakan jawatan baginda iaitu.. Pembuatan jongkong emas 1gram versi YDPA 15 akan DIHENTIKAN selama-lamanya. Jadi jongkong emas LIMITED EDITION ni bakal jadi RARE ITEM tak lama lagi …

Emas sebagai logam industri

Salam sejahtera semua, Harini saya nak share tentang salah satu fungsi emas yang ramai orang tak tahu atau tak perasan. Selalu bila sebut tentang emas, kita hanya fikirkan barang kemas dan emas jongkong, tak gitu? So.. harini jom kita tengok kegunaan emas yang lain iaitu sebagai bahan mentah dalam industri pembuatan dan teknologi. Zaman sekarang ni kita tak boleh lari …

Apabila kos mencetak duit lebih MAHAL daripada nilai duit tu sendiri..

Salam sejahtera semua  Harini terdetik di hati saya nak kongsi cerita tentang INFLASI. Inflasi ni macam musuh dalam selimut, belum sempat kita elak sedar-sedar dia dah tikam kita dari belakang.. Sebab tu penting untuk kita semua faham apa itu inflasi dan cara nak lindungi kekayaan kita dari inflasi. Inflasi ialah HAKISAN NILAI pada duit yang menyebabkan kenaikan harga barang. Nak …

Cepatnya harga emas naik! 😲

Salam semua, Semoga awak semua sihat semuanya. Harini saya nak update tentang harga emas semasa. Bulan ni (Oktober 2018) menyaksikan harga emas naik dengan cepat. Harga emas paling rendah pada akhir bulan September baru-baru ni ialah RM171/gram. Dan harga emas di akhir bulan October ni ialah RM178/gram. Kenaikan sebanyak RM7 per gram atau 4% dlm masa sebulan..! Kalau perasan, bulan …

Apa Maksud EDKS?

Salam sejahtera semuaa, Harap semua sihat2 belaka. Lama tak tanya khabar, maklum la nak update blog pon sempat skali dua je sbulan huhu. Harini tetiba saya rasa cam nak share dari mana datangnya nama emasdulukiniselamanya. Bukan apa, orang kata ‘tak kenal maka tak cinta’. Jadi kalau dah tahu dari mana datangnya nama EDKS, maybe nanti awak semua lebih kenal dan cinta …

Salam perkenalan semuaa

Salam sejahtera dan salam perkenalan awak semua 🙂 Excited plak nak tulis entry pertama ni hehe. Sebenarnya saya dah lama nak tulis blog tapi selalu tak sempatt. Alhamdulillah slepas berbulan-bulan setup website dan content, akhirnya saya dah ada blog sendiri untuk share pandangan dan pengalaman saya tentang emas dan kewangan (dan lain-lain). So, here it goess Pada waktu saya tulis …